Info kutak

Ivana Lovrić Biber: „ Sigurna sam da će rukomet na pijesku oduševiti djecu kao što je i mene“

Među mnogobrojnim sportašima koji su podržali Kamp Rokasbumba izdvajamo Ivanu Lovrić Biber – Lovru, bivšu rukometna reprezentativku Hrvatske koja je sa reprezentacijom rukometa na pijesku osvojila mnogobrojna odličja, među kojima su čak tri zlata. Na Europskom prvenstvu u Riminiju proglašena je najboljim markerom Europe, dok je na Europskom prvenstvu u Umagu 2011. godine bila MVP prvenstva.

Nakon dugogodišnje rukometne karijere Lovra se nedavno oprostila od aktivnog igranja. Prije odlaska na zasluženi odmor otkrila nam je zašto i kako se odlučila baviti rukometom na pijesku te što misli o našem kampu.

Dugo godina si igrala dvoranski rukomet, kako i zašto si se odlučila okušati u rukometu na pijesku?

Rukometom na pijesku počela sam se baviti kako bi imala aktivno ljeto između dvije sezone, ali i zbog zabave koju ovaj sport donosi sa svojom atraktivnom igrom. Prvi susret je bio na Jarunu u Zagrebu kada sam se s par prijateljica prijavila na prvi turnir na pijesku. Tu se dogodila ljubav na prvi pogled, razvila se jedna posebna ljubav prema tom sportu i svemu što on nosi.

Rukomet na pijesku je u to vrijeme bio u začetku. Kako su tvoji treneri reagirali na činjenicu da će njihova igračica igrati za reprezentaciju na pijesku?

U početku nije bilo lako dobiti odobrenje trenera jer ljudi uglavnom imaju negativan stav prema svemu što je novo pa je tako bio slučaju i s ovim. Nakon nekog vremena shvatili su koje su prednosti ovog sporta, da mogu samo profitirati pa su mi dali priliku. Ovim putem im se želim zahvaliti na tome.  Dobra stvar je što sam uvijek dolazila spremna na početak priprema u dvorani. Kroz treninge i utakmice na pijesku bila sam u formi cijele sezone.

Kako je bilo igrati za reprezentaciju rukometa na pijesku?

Ženska reprezentacija je godinama bila u vrhu. Divno je bilo biti dio te momčadi i igrati sa svim tim curama. Danas su se stvari promijenile pogotovo u seniorskoj konkurenciji. Za razliku od ženske, muška je reprezentacija još uvijek pri vrhu i postižu zapažene rezultate. Žao mi je što ovaj sport nije popularniji kod nas. On bi trebao biti jedan od značajnih promotora hrvatskog sporta s obzirom na brojna odličja koja smo osvojili i koja još uvijek osvajamo.  Mi smo prepoznatljivi gdje god dođem, svi znaju naše kockice. Zadnji dan natjecanja svi bi se samo s nama htjeli mijenjati za opremu. Tražio se dres/majica viška. To je bio veliki gušt.

S obzirom na obveze ljeta su ti često bila „radna“, opiši nam kako su izgledali tvoji ljetni praznici

Ljeta su bila vrlo aktivna. Nakon sezone u dvorani selila sam se na pijesak gdje smo se pripremali za razne turnire i prvenstva. Ponekad sam svoje ljetne praznike planirala prema mjestu odigravanja turnira pa su tako godinama Trogir i Pag bile moje ljetne destinacije. Nažalost tih turnira danas više nema što smatram da je velika šteta. Naša obala je predivna i imamo puno mogućnosti za razvoj rukometa na pijesku. Ovaj sport ima veliki potencijal i može pridonijeti razvoju sportskog turizma. Organizacijom međunarodnih turnira diljem Hrvatske sigurna sam da bi dolazile ekipe iz cijeloga svijeta koje bi spojile dolazak na turnir sa svojim godišnjim odmorom.

Koje su prednosti bavljenja ovim sportom?

Godinama sam igrala rukomet na pijesku kroz koji sam stekla puno novih prijatelja, putovala svijetom, upoznala nove ljude i kulture. Osim toga ovo je sport koji se igra na otvorenom, stalno ste na svježem zraku i u pokretu što je još jedan od pluseva. Kao članica seniorske reprezentacije osvojila sam veliki broj medalja, a to je ono što ostaje za cijeli život.

Što misliš o novoj ideji prvog kampa rukometa na pijesku?

Kamp Rokasbumba je odlična ideja jer daje mogućnost djeci koja se ne bave rukometom ili općenito sportom da kroz igru i zabavu upoznaju jedan novi ljetni sport. U moje doba igranja na pijesku nužno je bilo da igrač dolazi iz nekog dvoranskog kluba te da ima klub za koji igra na pijesku. Danas to više nije slučaj, što olakšava situaciju svima koji se žele baviti ovim sportom. Definitivno podržavam ideju i svaka čast organizatorima na ovoj pozitivnoj inicijativi. Djeca će imati mogućnost probati ovaj atraktivan i zanimljivi sport te vjerujem da će ih oduševiti. Ovo im je prilika da nakon duge školske godine uživaju na otvorenom, na zraku, steknu nove prijatelje, napreduju fizički i psihički te na kvalitetan način provedu svoje slobodno vrijeme. Pozivam svu djecu koja vole sport da se prijave na kamp jer dobre zabave neće manjkati.

Najznačajniji uspjesi s reprezentacijom rukometa na pijesku

  • 2006. Cuxhaven, Njemačka, EP – BRONCA
  • 2007. Rimini, Italija, EP – ZLATO
    Najbolji marker – Ivana Lovrić
  • 2008. Cadiz, Španjolska- SP – ZLATO
  • 2009. Larvik, Norveška- EP – BRONCA
  • 2009. Taiwan, Svjetske igre mladih – SREBRO
  • 2010. Antalya, Turska – 6.mjesto
  • 2011. Umag, Hrvatska EP – ZLATO
    MVP – Ivana Lovrić

Pročitajte i ovo...