Info kutak

Iva Kanjugovic – izbornica ženske reprezentacije rukometa na pijesku: „Cilj je približiti građanima diljem Hrvatske ovaj novi sport“

Rukomet na pijesku dodan je na popis izbornih predmeta pri Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Jedna od trenerica na kampu Rokasbumba, izbornica ženske juniorske i seniorske reprezentacije na pijesku, a ujedno i profesorica Iva Kanjugović, razgovarala je s novinarkom stranice Beach Handball Croatia.

Intervju prenosimo u cijelosti.

Koliko je važno da je rukomet na pijesku postao sveučilišni sport, odnosno izborni predmet na Kineziološkom fakultetu?
Jako je važno, pogotovo u kontekstu što se želi približiti studentima, odnosno popularizirati taj sport tako da studenti dobiju osnovna znanja kako organizirati turnire. Zatim da studenti znaju i pravila, svladaju elemente i da dobijemo i diljem Hrvatske zaljubljenike u taj sport, kao i neke građane. Pod smislom građana mislim na ljude koji se nisu bavili općenito rukometom, odnosno nisu bili uopće u doticaju s rukometom, ni dvoranskim tako da im približimo ovaj sport, jer dosta je popularan, zbog svojih pravila i atraktivnosti. Dakle, to bi bio glavni naglasak, odnosno glavni cilj.

Koliko je studenata izabralo rukomet na pijesku kao izborni predmet na studiju?
Ovo je prvi put da je rukomet na pijesku kao izborni predmet otvoren pri Kineziološkom fakultetu. Sad već imamo 20 studenata i u principu, moglo bi se reći da je to dosta zainteresiranih koji su prihvatili ovaj sport kao nekakav izazov.

Kakvi su komentari studentica i studenata?
Studentima je jako zanimljivo, zabavno, atraktivno, izazovno. Nije im nešto problematično u kontekstu pravila, brzo su pohvatali i pravila, i sam princip igre. Tako da imamo samo pozitivne komentare. Dakle, još jednom kažem da im to predstavlja nekakav izazov i onda i euforično i motivirano svladavaju nastavu.

Kako je organizirana nastava iz rukometa na pijesku?
Profesorica Katarina Ohnjec, profesor Davor Rokavec i ja smo se dogovorili da ćemo održavati blok satove. Pod blok satovima pod navodnicima, smatramo dva školska sata od 45 minuta, dakle sat i pol bi iznosio taj blok. Dva bloka ćemo imati teorijskog predavanja, dok ćemo osam blokova imati praktičnog predavanja.

Što sve obuhvaća jedno predavanje rukometa na pijesku?
Jedno predavanje rukometa na pijesku obuhvaća zagrijavanje općenito, dakle određenu igricu u tom uvodnom, pripremnom dijelu. U glavnom, A dijelu sata, nastojimo približiti elemente rukometa na pijesku, u smislu cepelina, piruete te određenih elemenata obrane, a u glavnom B i završnom dijelu je igra i raspucavanje. Manje pažnje pridodajemo taktici, zato što želimo da studenti prvo svladaju ove elemente.

Što je studentima najteže za svladati?
Dobri su u svladavanju i cepelina i piruete, ne mogu sad reći nešto što im je teže ili nije teže, od predavanja do predavanja. Pirueta je malo kompliciranija, uvijek pod navodnicima kažu je li bila prava strana ili kriva strana, odnosno recimo dominantna, nedominantna. Ima puno smijeha što je jako pozitivno, a što je i za nastavu, jedan od glavnih zadataka nas kao profesora, predstaviti ovo kao nekakvu zabavu, odnosno ne samo zabavu da ružno ne zvuči, nego i relaksaciju, gdje će se ljudi ugodno provesti, baviti sportom, a onda i samim time i nasmijati.

Što očekujete u budućnosti?
U budućnosti očekujem da se nastavi ovaj predmet, odnosno da ostane kao izborni predmet i studenti uspiju svladati sve ciljeve, a pogotovo ciljeve u smislu popularizacije i ono za što se i školuju na prvom mjestu, dakle da rašire i populariziraju sport među dječjom populacijom. Sport je poprilično interesantan, dostupan svima, i onima koji su se bavili rukometom i koji nisu, tako da ga studenti uspiju približiti i u organizacijskom i igračkom, i trenerskom smislu.

Izvor: www.bhc.com.hr

Pročitajte i ovo...